duminică, 15 aprilie 2018

Nu cunoști omul în viață că e schimbător la față !?

Două fire, două paie...

Spun versurile unui cântec, ce-i drept de muzică populară dar nu îmi e rușine să recunosc: "la țară-nfloresc toți pomii, de la țară vin și domnii" .. și nu numai. Omul bun, talentat, corect, simplu, educat, îl poți găsi oriunde. Și la țară și-n oraș, și arhitect la București și vânzător la piață, nu-i regulă, nu-i tocmeală, cine are omenie, are domne' bucurie! Și chiar mai mult de atât... are o "pilă" acolo Sus, că așa spune o vorbă: "Pe omul cu suflet bun, Dumnezeu nu-l lasă-n drum". 

Curgea apa la vale, rece și cristalină. Se auzeau râsete și chicoteli, numărători, ghicitori, idei, planuri, mirosea a fân cosit și a iarba verde...de acasă. Care mai de care, unii erau la muncă, alții la scăldat, unii culegeau castraveți alții mâncau lubenită, unii erau mai mici și dădeau ocol în jurul casei, alții hrăneau păsările și tot așa.. Copiii de azi sunt adulții de mâine. Toți am fost așa. Creștem. Și plecăm. Să studiem, să căutăm un loc mai bun, un serviciu mai bănos, oportunități mai multe, legături mai de durată și timpul trece. Prieteniile de odinioară bazate doar pe discuții, întâlniri, conjuncturi, momente s-au mai destrămat. Oamenii ajung să vadă la un moment dat unde gravitează interesele celorlalți, cine pleacă, cine rămâne, cui îi pasă.. 


Ce frumos era înainte, vorba aia, eram copii și fără minte. Acum discutăm de funcții, de studii, de venituri, de planuri, de mașini, de unde facem cumpărăturile, când ne mai schimbăm telefonul, de make-up-uri, rochii, restaurante, evenimente etc. Nu e rău sau interzis să ai astfel de discuții, e rău când totul e doar laudă sau comparație cu x și y. Câți dintre noi ne mai spunem: "nu te-am mai văzut de 3/5/9 luni, ce mai faci, ești bine?" Lucrurile astea mai funcționează doar între cei care sunt mai apropiați. 
S-au lipit și s-au dezlipit atât de multe etichete pe unul și altul, mai rău ca la supermarket și multe dintre ele chiar pe cei pe care nu îi prea cunoaștem. Suntem pisicoși cu cine vrem sau dacă trebuie, lipicioși unde e cazul, și indiferenți unde nu așteptăm nimic. 
Important este să îți păstrezi obrazul curat și să fii împăcat cu tine însuți. Fața o speli zilnic, demnitatea nu. Sămânța se prinde și face rod, ori că-i de soi bun, ori rău. Dacă cui pe cui se scoate, sau cin' se-aseamănă, se-adună, ce ție nu-ți place, altuia nu-i face (proverbe românești).